We hebben dagelijks heel wat zooi te verwerken. Zo zien we elke dag gemiddeld 377 reclames in de vorm van commercials, online banners, buitenreclame of in de winkelstraat. En daar bovenop heb je het spervuur aan negatieve nieuwsberichten op radio, tv en in je feed te verwerken. Dat moet toch anders kunnen?
Ik roeptoeter al een tijdje dat ik geen voorstander, al dan niet een tegenstander, ben van reclame. Veel reclame is dan ook bedoeld om consumptie te bevorderen. Nou zul je denken “huh, maar jullie maken toch juist reclame?”. Dat zie ik iets anders. Reclame staat voor mij als een vorm van communicatie voor een product wat zichzelf niet verkoopt. Iets wat niet goed genoeg is en veel geschreeuw nodig heeft om het aan de man te brengen. Van die vorm van communicatie word ik niet echt (meer) warm.
Vertellen in plaats van verkopen
Op het moment werken we, met Buenaparte, enkel en alleen voor en met bedrijven en organisaties die niet hun product willen verkopen maar juist hun verhaal willen vertellen, daar draagvlak voor willen creëren, en daarmee een maatschappelijk sociaal, ecologisch of economisch doel dienen. Als je die communicatie op een slimme en goede manier insteekt hoef je geen reclame te maken; dan vinden de juiste mensen het product of de dienst en “verkoopt” het zichzelf wel. En dat geeft aan het einde van de dag een lekkerder gevoel dan consumptie te vergroten en bonussen te spekken.
Rebellen tegen reclame
Er is een sterke beweging in opkomst die inzien dat het wel wat minder mag met die reclames. Zo is er in een prachtige aflevering van Tegenlicht te zien hoe “rebellen” strijden tegen de straten vol reclame door deze te verwijderen of te vervangen voor kunst. De eerste reclameloze steden komen op. In de Franse stad Grenoble is burgemeester Éric Piolle van de partij Europe Ecology verkozen met een bijzondere verkiezingsbelofte: hij wil alle straatreclames verbannen uit de stad. Daarnaast is Amsterdam aan het onderzoeken of zij fossiele reclame kunnen weren uit hun stad.
Goed nieuws is geen nieuws
Naast dit spervuur aan reclame komen daar nog eens alle negatieve nieuwsberichten bij. Welk virus is er nu in opkomst? Waar is er weer een oorlog uitgebroken? Bosbrand aan de gang, moord gepleegd, overstroming daar, uitgestorven dier hier. Alles gaat compleet naar de klote. Maar er gaan natuurlijk ook heel veel dingen heel goed: zo is extreme armoede sterk afgenomen in elk werelddeel, de levensverwachting neemt toe, er is minder oorlog dan ooit tevoren en stappen we massaal over op zonne-energie. Alleen hoor je dat wat minder vaak: slecht nieuws verkoopt nou eenmaal beter. Kijk maar eens naar de titel van dit blog: klikte je hierop omdat je dacht dat ik slecht nieuws te vertellen had?
Ik ben een tijdje geleden gestopt met het kijken van “het nieuws”, terwijl ik eerst “nieuws-ontwijkende-mensen” heel erg naïef vond en ik moet zeggen dat ik daar al een veel positiever wereldbeeld van heb gekregen.
Focus is alles
Mensen zijn van nature aardige en positieve wezens, schrijft Rutger Bregman in zijn boek ‘De meeste mensen deugen’. In zijn boek schrijft hij dat als je je meer focust op positiviteit mensen veerkrachtiger, verdraagzamer en aardiger worden. Het wordt ons alleen niet gemakkelijk gemaakt door de grote hoeveelheden slecht nieuws, bangmakende beelden en oppervlakkige reclames.
Maar hé, dat gaan we anders doen! Althans, dat is het plan.
Reclame vervangen voor positieve berichten
Ik ga strijden voor meer positiviteit en blij nieuws in het straatbeeld, onder de naam Positive Propaganda. Met onze positieve propaganda willen we elke maand een groot deel van de buitenreclame uit het straatbeeld verdringen. Met posters ontworpen door een lokale ontwerper of illustrator. Zo wil ik Groningen, naast de gelukkigste en gezondste stad, ook als positiefste stad van Nederland op de kaart te zetten. En na Groningen uiteraard de hele wereld blijer en positiever maken.
Ook zin in wat meer positiviteit? Voor we echt los gaan willen we eerst inzicht krijgen in het draagvlak voor dit project. Vul het formulier in als je Positive Propaganda wil steunen met een (maandelijkse) financiële bijdrage, als individu of als bedrijf, om de reclameplaatsingen en het drukwerk te bekostigen óf door je aan te melden als designer/illustrator om één van de posters mogelijk te gaan maken.